Ürün Detay

Ürün Koduİzmir Saray Lokma, İzmir Saray Lokma, İzmir saray Lokma
Stok Var


Açıklama

İzmir Saray Lokma 
 
Ege bölgesinin belirli yörelerinde sunuş farklılığı gösteren bir hamur olan saray Lokma şerbet ile tatlandırılıp dağıtımı yapılır.
Farklı şekilde olabilen Saray lokma aynı zamanda halka biçiminde ve ortası delikli olaraktanda sunumu gerçekleşmektedir.
Halk arasında bu lokma çeşitine Saray Lokma denilmektedir.
Tarihi Osmanlı mutfagına kadar uzanan Saray Lokma geçmişin günümüze bıraktığı en hakiki mirası olmaktadır.
İzmir halkı arasında İzmir'de dini günlerde,mevlitlerde,hayrına,hayır dua alınması için,Sünnet törenleri öncesinde her hangi neden göz etmek sizin her köşe başında Lokma dökümü yapılmaktadır.
İzmir saray Lokmanın tarifi bir okadar kolay ve herkez tarafındanda dökümü yapılmaktadır.
Lakin ufak tefek püf noktaları vardırki işte aslında o ince ayrıntılar bu lokmanın gerçek tadını vermektedir.
Aslında son derece basit malzemelerden yapıldığı düşünülse de Lokma en lezzetli ve mükemmel halini Ege Bölgesin'de İzmir Lokma adıyla almıştır.
 
Gelelim bu güzel lokmanın tarifine;
1 çay bardağı tuz,2 su bardağı un,1 tatlı kaşığı toz maya,1 su bardağı su,1 adet yumurta ve toz mayayı eritmek için 1 tatlı kaşığı toz şeker ve yarım su bardağı ılık su.
Hamurunuzu Hazırladık.
Şimdi ise kızartırken ve kızarttıktan sonra şurubunu ekmek için hazırlarken kullandığımız malzemelere bir bakalım.
Bir su bardağı sıvı yağ kızartmak için yeterli olacaktır.Şurup için ise;2 su bardağı su,2,5 su bardağı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ideal bir orandır.
İşte bütün bu malzemelerden sonra hazırlanışı ise şöyle;
Öncelikker toz mayayı şekerli ılık suyumuzun içersine ekleyip 10 dakika gibi bir sürede mayanın kabarıp kıvana gelmesini beklemeliyiz.
B arada hamur için de genişçe bir kap ayarlayıp içersine unumuzu eleyelim ve üzerine tuzumuzu ekleyelim.
Unun içerisine artık kabarmış bir hal alan sulu mayamızı,yumurtanızı ve bi su  bardağı suyu ekledikten sonra karışımımızı tamamlayalım.
Hazıladığımız bu karışımı çıpma işlemini yapalım.Muhallebi kıvamına gelinçeyedek karıştıralım.Bu kıva geldikten sonra 30 dakika dinlenmeye bırakalım.
Hamurumuz dinlenirken bu arada şurubumuzu hazırlamaya başlaya biliriz.
Su ve toz şekeri beraber karıştırarak ateşin üzerine koyalım.Orta ateşte şekr iyiçe koyulaşana dek  ateş üzerinde tutmaya devam edelim.İstediğimiz kıvama  gelinçede içersine limon suyunu ekleyelim.
Akabinde mayalanan hamurumuzunda bir parça alıp avucumuzun içine bir yandan da tavaya yağımızı ekleyelim.
Daha sonra kızğın yağın içine atalım.
Bu arada  hamurun yapışmaması için karıştırma aparatımızıda yağlamamız gerekmektedir.
Hamurlarımızı kızartırkende bir yandanda karıştırmamız gerekmektedir.Daha sonra kızartılan İzmir Lokamyı şerbetleyelim.
Hazırladığımız İzmir saray Lokma artık servise hazır ve enfes tadına ulaştınız.
Şimdiden afiyet olsun.








Etiketler: İzmir Saray Lokma İzmir Saray Lokma İzmir saray Lokma



Bu ürün 1118 defa incelenmiştir.

Yorumlar