Ürün Detay

Ürün Koduİzmir Lokma, İzmir Lokmacı
Stok Var


Açıklama

İzmir Lokma
 

İzmir lokması, maya, un, şeker ve tuzla yapılan hamur işi olan şerbetle tatlandırılan lezzetli ve oldukça hafif bir Türk tatlısıdır. İçeriğine bakınca bir kolestrol bombası gibi görünse de oldukça hafif bir tatlıdır. 
Ege yöresinde çok yaygın bulunan, isminden anlaşıldığı üzere özellikle İzmir yöresinde kültür haline gelmiş bir tatlıdır. Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan İzmir lokma, tadıyla, hafifliğiyle ve pratikliğiyle çok tercih edilen tatlılar arasındadır. Hamurun Ortasına delik açılarak şekil verilen lokmaya İzmir lokması, küre şeklinde yapılana ise halk arasında saray lokması denilmektedir. Lezzet olarak birbirlerinden bir farkı olmasa da görünüş itibariyle farklılardır.
Sadece ege yöresinde değil farklı birçok yörede de uygulanan pratik bir tatlıdır. Bazı yörelerde farklı baharatlarla sunulabildiği gibi bazı yörelerde ise şerbetlenmeden sunulan bir tat haline gelmiştir. Hele ki günümüzde çeşitli çikolata soslarıyla bile sunulmaya başlanmıştır. 
İzmir lokması tarifi oldukça pratik olduğu için halk arasında çok tercih edilmektedir.
Eğer İzmirliyseniz veya İzmir’de yaşıyorsanız İzmir lokmasına oldukça aşinasınızdır. Kendi evinizde yapmasanız bile dini günlerde, sokaklarda hayır işi için dağıtılan İzmir lokmalarından tatmışsınızdır.
Eski zamanlarda büyük kazanlarda sokak başlarında yapılan İzmir lokmaları günümüzde daha da kolaylaşmış ve İzmir lokması makineleri üretilmiştir. Hatta bir hayır işi yapmak istiyorsanız bu işle ilgilenen bir sürü şirkette bulunmaktadır.
Gelelim oldukça pratik olan İzmir lokması tarifimize
İzmir lokması şerbeti için gerekli olan malzemeler;
2 su bardağı su
2.5 su bardağı şeker
Yarım limon
İzmir lokması hamuru için gerekli olan malzemeler;
1 paket yaş maya
6 su bardağı un
4 bardak su ( su ılık olacak )
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
Bir su bardağı yağ
İzmir lokmasının yapılışı;
Öncelikle şerbeti yapmakla işe başlayalım. Bir süre soğuması gerektiği için önce yapmak zamandan büyük ölçüde tasarruf etmiş olacaksınız.
Öncelikle uygun bir tencere seçip, içine 2 su bardağı suyu ve 2.5 su bardağı şekeri güzelce karıştırıyoruz. Ocağın altını yüksek derecede açıyoruz kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra yarım limonun suyunu ekleyip birkaç taşım daha kaynatıyoruz. Daha sonra ocağı altını kapatıp şurubumuzu soğumaya alıyoruz. 
Şurubumuz soğurken hamurumuzu yapmaya başlayabiliriz. Hamur için öncelikle 6 su bardağı unu derin bir kabın içine eliyoruz. Elediğimiz unun ortasını havuz gibi açıp içine mayamızı koyuyoruz ılık suyumuzu mayanın üstüne döküp mayamızı iyice eritiyoruz. Şeker ve tuzu da ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Pürüzsüz ve koyu bir kıvam alınca üstünü nemli bir bezle kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanması için 1 saat kadar yeterli olacaktır.
1 saatin sonunda mayalanan hamurumuza şekil vererek kızartma işlemine geçebiliriz. Öncelikle bir kızartma tavasına yeterli miktarda yağı koyup kızdırıyoruz. Hamurlarımızı kesinlikle yağı kızdırmadan atmıyoruz. 
Hamurumuza şekil verirken, kızgın yağa batırdığımız kaşıkla hamurun içinden bir fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp, kızgın yağa atıyoruz. Kaşığı yağlamamızın sebebi hamurun kaşığa yapışmasını önlemektir. Hamurlarımız pembeleşince hemen almalıyız çünkü çok çabuk yanabiliyor. 
Hamurlarımızı pişirdikten sonra şerbetleme işlemine geçebiliriz. Pişen hamurlarımızı şerbetin içine daldırıp 2 dakika kadar beklettikten sonra yiyebilirsiniz. Eğer isterseniz tarçın veya Hindistan cevizi serperek de servis edebilirsiniz. Son zamanlarda benmari usulü eritilmiş çikolatayla da süsleyebilirsiniz bu şekilde farklı bir lezzet katmış olacaksınız.
İşte yapılması bu kadar kolay olan İzmir lokması tarifi ile misafirlerinizi karşılayabilirsiniz, komşularınıza dağıtabilirsiniz. İstediğiniz gibi sunduktan sonra İzmir lokmanız hazır afiyetle yiyebilirsiniz.


İzmir Lokma

İzmir Lokma isminden'de anlaşıldığı üzere izmir bölgesine özel bir lokma tatlısıdır.
İzmir lokma yapılışı,kıvamı,hamuru,şerbeti,tuzuna varınçayadek  özel olarak hazırlanır İzmir Lokma.
Bölgenin en çok begenilen tatlısı olan izmir lokma her kez tarafından begenilerek ve sevilerek dökümü yapılır ve ikram edilir.İzmir Lokma diger tatlı çeşitlerinden ayırt edici özellikleri kişinin Lokma tatlısını yedikten sonra üzerinde ağırlık hissi bırakmamasıdır ve 1 den fazla yenilmesini sağlamaktadır.
İzmir Lokma ege bölgesinde farklı yapılış şekilleri ve hazırlanış sistemi olmakla beraber her kezinde severek yemesini sağlar.Yüz yıllardan günümüze gelen Lokma saray kültürünün günümüze getirmiş olanen büyük miraslarından bir tanesi olaraktan tarihte yerini almıştır.
İzmir Lokma izmirin her semtinde her ilçesinde her kasabasında ve her köyünde bu kültür devam etmekte ve sevilerektende halka ikram edilmektedir.
Bir çok hayır sever kişiler Lokma dökümünü her yıl yaptırarak Lokma kültürünün ve hayır dua almakla kişilerin bu tatlının yemesine vesile olmaktadırlar.İzmirin ilçelerinden örnek vereçek olursak şayet lokma 
dökümünü her bölgede sevilerek dökümü yaptırılır.
Karşıyaka bölgesi lokma dökümü yapımında en çok tercih edilen İzmir Lokmadır.Karşıyakanın yanı sıra Bostanlı Lokma dökümü,çiğli lokma dökümü,bayraklı lokma dökümü,konak lokma dökümü,Hatay lokma dökümü,balçova lokma dökümü,narlıdere lokma dökümü,menderes lokma dökümü,gaziemir lokma dökümü,karabağlar lokma dökümü,bornova lokma dökümü,buca lokma dökümü,göztepe lokma dökümü ve en önemlisi ise İzmir Lokma olaraktan bu bölgelerde hizmet sağlamaktadır.
Bölgenin en çok tercih edilen İzmir Lokma enfes tadı ve doyulmaz lezzetinden herkezin afiyetle yemesine vesile olmaktadır.
Her kez İzmir Lokma tatlısı afiyet olsun








Etiketler: İzmir Lokma İzmir Lokmacı İzmir'de lokmacı İzmir lokma firmaları İzmir'de lokma şirketleri İzmir'de en ucuz lokma



Bu ürün 2718 defa incelenmiştir.

Yorumlar