Arapça kökenli bir kelime olan Lokma un,maya,tuz ve şekerle hazırlanan hamurun,sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan şerbetle tatlandırılarak servis yapılan Osmanlı kültüründen günümüze taşınan İzmir bölgesine has ve sevilen bir tatlıdır.

İzmir'deki bazı yöreler ve bölgelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.
Ortası delikli yuvarlak şekilde ve küçük top şeklinde iki tip lokma çeşiti vardır.
İzmir bölgesinde halk arasında küçük top şeklindeki olan lokmaya saray lokma denilir.
Geçmişi Osmanlı saraylarında günümüze dayanmakla beraber halk arasında ise sevilen bir lokmadır.
Özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Bu nedenden dolayı İzmir Lokması olaraktanda bilinmektedir.
Genel olarak İzmir'de dini öneme sabip olunan günlerde her mevkide ve köşe
başınada pişirilen Lokma her kez tarafından kuyruklar oluşturarak enfes tadından tatmak isterler.
Sünnet merasimlerinde Lokmanın taze olaraktan dağıtımı ve kokusu her kezi mesteder.
İzmir Lokma : İzmir lokma alanında faaliyet göstermekte olan firmamız 6 farklı bölgede aynı anda uzman ekip arkadaşlarımızla lokma dökümü hizmeti vermekteyiz. 
İzmir lokmacı : 25 yıllık iş tecrübemizle faliyet göstermekte olduğumuz İzmir lokmacı ve İzmir'de lokmacı olaraktan siz müşterilerimize A kalide 1. sınıf hizmet vermekteyiz.
İzmir'de Lokmacı : Kullandığımız ürün ve malzemeler en kaliteli olup lokmalarımızın enfes tadını tüm İzmir halkı bilmektedir.
İzmir Lokmacısı : Hastane,Cami,Okul,Cadde başı,sokak ve daha sayısız alanlarda siz müşterilerimizin istegi doğrultusunda Lokma döküm işi yapmaktadır.
İzmir Lokmacısı : Fakrımız ne diye soracak olursanız şayet zamanında iş bitirme hakkaniyetli davranma,işimizin hakkını en iyi bir şekilde yapmaktır.
İzmir Lokma : Bir çok kişinin hayır olması,ölüm sonrası yılı gelen yakınları için,sünnet merasimleri öncesi,adak adadıklarında,istedikleri bir şey olduğunda,dinimizçe kutsal olan kandillerde ve daha sayısızca neden gösdererek Lokma dökümü yaptırılır.
İzmir Lokmacı : Lokma döktürmek insan vicdanını rahatlatmak huzura kavuşmasını sağlamak ve ruhunda huzur bulmasınıda sağlamak tadır.
İzmir Lokma : Bir çoğumuz İzmir Lokma denildiğinde yörenin en iyi lokması olduğunu biliriz ve bu enfes tadın doyulmaz lezzetini biliriz.
İzmir Lokma : Lokma dökümü sırasında sıklık ve lokmanın hangi aralıklarda makinadan çıkacağı  çok önemlidir.
İzmir Lokma : Tabikide Lokmanın çevrilme aşaması ve servise sunulma zamanıda çok önem teşkil etmektedir.
İzmir Lokma : Her kez İzmir lokmayı döker ve servise sunar ama şünü unutmayalımkı döküm işlemi ve kullanılçak olan malzemenin hanği ölçülerde olaçağı ve kaliteside çok önem teşkil eder.
İzmir Lokma : Kalitenin ve gerçek İzmir Lokma tadına varmak için muhakkak bizimle iletişime geçmelisiniz.

Nedeni ise tüm Ege bölgesinde 6 bölgede aynı anda müşterilerimiz tarafından tercih edilmemiz bunun başlıça sebebidir.

Dilimizde öyle bir kelime vardır ki o kelimeyi duyunca damağımızın da gönlümüzün de şenlik alanına bürünmesi kaçınılmazdır. Bu kelime, Arapça 'lukma' kelimesinden gelen bir yudum,bir ağız anlamında olan 'lokma' kelimesidir.Evet ,tam da yukarıda söylediğim gibi bir alanda hissettiniz kendinizi değil mi?Ben de farkettim...Lokma kelimesi dilimize tek kelime şeklinde girse de uzun yıllardır İzmir lokması olarak yayılımı devam etmektedir.Un,maya,tuz,şeker malzemeleri kullanılarak hazırlandığında İzmir lokma tatlısı olarak adlandırılmış ancak sadece un ,maya,tuz malzemeleri kullanılarak hazırlandığında İzmir lokma olmuştur. Bununla birlikte özellikle şekil değişikliğinden dolayı da iki isme sahip olmuştur.İzmir saray lokması:Küre şeklinde olmakla birlikte saraya girdiğinde daha çok tarçın,toz hindistan cevizi gibi baharatlarla süslendiği için İzmir saray lokması adını almıştır. İzmir lokma ise;Ortası delikli yuvarlak şekildedir ve bu haliyle İzmir lokma adını almıştır. Genellikle özel ve önemli günlerde (doğum,düğün,ölüm gibi) döktürülen ve dağıtılan(bedava) İzmir lokma tatlısı,basit malzemeleri ile gönül ve damak doygunluğunu hissettirmeyi başarır. Çünkü,manevi paylaşımın önemini vurgulamak amacıyla kolay bulunabilecek malzemelerle ortaya çıkan İzmir lokma tatlısı döktürülmesi ve dağıtılması aslında 'öz ruhların' birlikte ve sevgi dolu olma halinin keşfinin ilk parçasıdır. Diğer parçasını ise İzmir lokma tatlısı dökümünü ve dağıtımını layıkıyla yapan İzmir lokma tatlısı ustası oluşturur.Genellikle,bir caddede-sokakta-mahallede dökümü ve dağıtımı yapılan İzmir lokma tatlısı için ustalar İzmir lokma veya İzmir saray lokma yapımı olan makineler eşliğinde girer devreye ve bu makineler:Genellikle 220 V ve 50 Hertz(hz) enerjiye sahip ,7 kg hamur hazne kapasitesi ile 25 litre pişirme kazanı ,kilitlenebilir tekerlekler ve paslanmaz çelik gövde ile karşımıza çıkmaktadırlar. İzmir saray lokma makinesi dakikada 300 adet,İzmir lokma makinesi dakikada 48 adet üretim yapmaktadır.Ustaların mahareti ise ;Süreçteki her harekete manevi anlamı yüklemede ve hangi nedenle İzmir lokma tatlısı dökümü ve dağıtımı yapılıyorsa o ruh halinde insanlara doğru duygu aktarımı yapabilmede ortaya çıkar. O yüzden İzmir lokma tatlısı un,maya ve tuzun hamur haline getirilip genellikle ayçiçek yağında kızartılması sonrasında ise şeker ile oluşan şerbetin üstüne dökülmesi sonucu ortaya çıkan ve öylece dağıtımı yapılan bir tatlı değildir. Şu bakış açısını aktarmak peşindedir:İnanıldığı sürece, elde olanlar ile ortaya çıkan ve doğru ruhla yapılan her aktarım 'manevi özü' ortaya çıkarır. 'Manevi öz' ise sahip olduğunu sandığımız metalardan sıyrıldığımızda aslında sahip olduğumuz tek gerçektir ve İzmir lokma tatlısı da bize bu manevi özü yaşatmanın haklı onuruyla maharetini yansıtan ustalarla birlikte karşımıza çıkmanın heyecanını yaşar ve yaşatır.İşte bu yüzden Türk geleneğine lokma olarak girmiş ve süreç içerisinde İzmir lokma tatlısı olarak ya da İzmir lokma olarak bir caddede-sokakta-mahallede karşımıza çıkmış ya da bir kahvaltıda sadece İzmir lokma olarak masamızda belirmiş yiyecek yukarıdaki belirttiğim tüm süreçler ve duygular eşliğinde önemini Türk geleneğinde ve özellikle İzmir'de sürdürecek ve çeşitli aktarımlarla manevi özleri buluşturacaktır.Çeşitli önemli ve özel günlerde İzmir lokma ,İzmir saray lokma döktürmenin ve dağıtmanın öneminin farkına varılacağı genellikle içinde mutluluk duygusunu barındıran haberlerin ,doğru ruhlarla aktarılabileceği ve bir dokunuşun bin dokunuşa dönüşeceği sevgi ve birliktelik dolu günler için devreye giren. hatta gün içinde karşınıza en kötü anınızda çıkan ve bir anda her şeyin basit bir şeyden türediğini ,basit şeylerin güzellikler ortaya çıkarabileceğini bir kez daha düşündürten ,en kötü anın farkındalığa kavuşacağı ve artık hayatta öyle ilerlenmesi gerektiği düşüncesine sahip olunacağı günler olsun...Lokma,İzmir lokma,İzmir lokma tatlısı ve İzmir saray lokma tatlısı...

 
 
 
 
 
 
 
 
 


İzmir Lokma
 
Rengi,Kokusu,Yapılışı,Şurubu,Dökümü ve dağıtımına varıncayadek ustalık isteyen İzmir Lokma usta ellerde hazırlandıktan sonra servis edildiği alandaki en fes konusu kişilerin Lokma yemesini tetekliyici bir kokuyla yenilmesini sağlar.İzmir Lokma herkez tarafından bilinen ve yine her kez tarafından sevilerek tercih edilen 
Bir türk usulu tatlı çeşitidir.Yöresel olarak izmir bölgesinde kişilerin Lokma dökümü artık bir gelenek halinede gelmiştir.Hayır dualar alınmasında en büyük vesile olmakla beraber her kesimden kişinin Lokma tatlısınıda yemesini sağlamaktadır.
İzmir Lokma yapılışı esnasında hamurun kıvamı ve ayarıda çok önemlidir.En ufak bir fark İzmir Lokmanın gerçek tadından farklı bir tat ortaya çıkarır.Mayalanması da ki buna keza aynı şekilde olmalıdır.Zamanlama çok önemli olmakla beraber hamurun kıvamı yakalandıktan sonra ise dinlenmesi ve Lokma dökümü için uygun bir ortamda muhafaza edilmeside gerekmektedir.Bu işlemler tamamlandıktan sonra ise hamurumuz Lokma yapımı için hazır duruma gelmiştir ve Enfez İzmir Lokma dökümüne başlaya biliriz.
Hamurumuz hazır durumda beklerken Dökümü yapılaçak olan alandaki yağımızın ısınmasını yapalım ve şurubumuzu hazırlayalım.
Yağımız kızardıktan sonra 2 farklı döküm şekli yapılır.Birincisi el ile Lokma dökülür İkincisi ise makina ile Lokma dökülür.El ile dökümü yapılan lokma az kişinin ve 
genel olarak aile içersinde yenmesi için yapılır.İkinci sistemde yapılan lokma dökümü makina aracılığı ile 1000 lerçe kişiye çok kısa sürede ulaşmasını sağlamaktadır.
Teknolojiden ne kadar faydalanırsak şayet o kadar kişinin İzmir Lokma tatlısının enfes lezzetine ulaşmasına sağlamaktadır.


İzmir Lokma
 
Lokmacılık artık bir meslek olmanın yanı sıra ticaret ve ustalıkla birleşerekten tam bir rant haline gelmiştir.
Eski zamanlarda lokma dökümleri el ile yayılırken şimdilerde ise makina ile dökülerekten daha çok kişinin aynı zamanda lokma tatlısını yemesinide sağlamak için pratik çözümler üretilmiştir.
4-5 saat içersinde 200 kişilik lokma dökümü yapılırken şimdiki zamanda bu zaman dilimi 1 saate indirilmiştir.
Lokmacılık aslında usta ellerden çıkan Lokmanın gerçek tadına kavuşmak için tercih edilen firmalardan faydalanmanızıda öneririz.
İzmir Lokma her kez tarafından tercih edilip lezzeti ve tadı her kez tarafından bilinir ve tercih sebeplerinin en başında gelmektedir.
İzmir Lokma bölgelere ve ustaların farklı farklı lokma dökümüne göre yapılmaktadır.
Her ustanın Lokma dökümü farklı olmakla beraber Hamurunun kıvamı,mayasının hazırlanması ve şerbetinin dökümü kadar her şey önemlidir.
Bilinen adıyla İzmir Lokma her köşe başında,cami önlerinde,mevlütlerde,sünnet merasimlerinde ve hayır dua alınmasında İzmir Lokma dökümü yapılmaktadır.

 

Lokma İzmir

 
Lokma dökümü bir kültürün ve yılların vermiş olduğu Osmanlı esintisinin günümüze getirmiş
olduğu en büyük mirastır.
Saray kültürün Lokma dökümü sefer dönüşlerinde zafer kazanıldığında,sarayda osmanlı soyunu devam ettirçe şehzade dünyaya geldiğinde,mübarek olan günlerde,hayır duası alınması amacıyla lokma döktürülürdü.
Eski zamanlardan günümüze gelen bu kültür izmir halkı içersinde sevilen ve her daim dökümü
yapılan bir kültürün mirası olaraktanda kabul edilir.
İzmir Lokma kokusu,lezzeti ve tadı diyer yöreler deki Lokma dökümüne benzemez.
Tarifi ve yapılışı ise Lokma dökümünün gerçek anlamda en doğru olan şeklidir.
Sokak başlarında,Cami önlerinde,sünnet merasimlerinde ve bir çok kişinin hayır olsun amacıyla 
Lokma dökümünü yaptırmaktadır.İzmir lokma dökümü işlemi un,maya,şeker,tuz gibi başlıca ana 
malzemelerden oluşarak yapılmaktadır.
İzmir Lokma dökümü işlemi ise kişi sayısıyla alakalı olaraktan dökümü yapılır ve en önemlisi
lokmanın dökümü ve hamurunun yapımındaki kıvamıdır.
Her kez farklı bir tat ve kıvamda lokmanın hamurunu yapmaktadır. Lokma İzmir tarifi yapılışı en kolay ve bir o kadarda zordur.Lezzetini ve kıvamına ulaşmak çok zordur.Bümfa Lokma olaraktan İzmir Lokma dökümü 
Hizmetinde 6 faklı bölgede aynı anda Lokma dökümü yaparaktan İzmir'de en bilinen ve tanınan firmasıdır.
Uygun fiyat yerinde lokma dökümü hizmetini hijyenik bir ortamda sağlayan firmamız her kez tarafından
sevilen ve güvenilen bir firmadır.  


İzmir Lokma


 
Her kez tarafından bilinen ve severek yenilen Lokma kültürel olarak Osmanlının günümüze getirmiş olan en büyük tarihi bir mirastır.Arapça kökenli bir kelime olan (lukma) tüm yörelerde illerde ve ilçelerde artık bir gelenek haline gelmiştir.Hayır dua almak veya adak adanması,Sünnet törenleri öncesi,yakınlarımızın ölüm yıl dönümlerinde ve daha sayız hayır dua almak için Lokma dökümü yaptırılmaktadır.
Ülkemizde 7 bölge toplam 81 il ve 957 ilçe vardır.Her bölgenin kendisine has bir Lokma dökümü yapılmaktadır.
Şerbetli ve şerbetsiz olarak Lokma dökümü yapılarak Halka Lokma ve saray Lokma isimleriylede 2 Farklı yapım şekli vardır.İstege bağlı olaraktan Lokma dökümü yapılarak halk arasında kuyruklar oluşturulur.Nedenini soraçak olursanız Doyulmaz lezzeti enfes kokusu ve diger tatlılar gibi şişkinlik yaratmaması.
İzmirde Lokma sevmeyen ve yemeyen kişi sayısı yok denilçek kadar azdır.Hem yöresel olarak sevilir hemde her sokakta her köşe başında Lokma dökümü yapımına raslaya bilirsiniz.



İzmir Lokma


 
Lokma Kelimesi 13.Yüzyılda tarif edilmiş EL-Bağdadi tarafından Kadı Lokması olaraktan gelmiştir.
Lokma un.maya,tuz,şekerle hazırlanarak hamurun sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan,şerbet ile tatlandırılarak servis yapılan bir türk yöresine ayit tatlı çeşitidir.
İzmir Lokma 2 farklı çeşiti vardır.Ortası delikli ve küre şeklinde olaraktan halk arasında küre şeklinde olan lokma çeşitine saray lokma denilmektedir.
İzmir Lokma yöresel olaraktan farklı çeşitleri ve yapılış uslubu vardır.Otomotik makinada ve elde yapılış şekli olaraktan lokma dökümü yapılmaktadır Lokmanın.
Hızlı ve bir çok kişinin İzmir lokmanın bu en fes tadından daha çok yemesi için makina ile dökülen lokmalar dahada tercih edilmektedir.Aynı eş zamanlı bir çok lokma 
dökülerek bir çok kişiyede ulaşmasını sağlamaktadır.
İzmir Lokma hijyenik bir ortamda hamuru,mayası,şerbeti yapıldıktan sonra dökümü yapılmak için hazır duruma gelir.Dökümü yapılaçak olan mevkide uygun şartlar hazır
Landıktan sonra Lokma döküm işlemi yapılır.200 kişilik lokma dökümünden 2000 kişilige kadar lokma dökülerekten bir çok kişinin İzmir Lokma yemesinede vesile olunmuş olur.
İzmirin ilçelerinde Lokma dökümü hayır dua alınmak maksadıyla Cami önlerinde,Hastahane başlarında,Sokak kenarlarında veya başlarında,halka acık olan her köşede 
İzmir Lokma dökümüne rastlaya bilirsiniz.
Arapça Kökeli olan 'Lukma'Osmanlı kültürününde günümüze bırakmış olduğu bir kültür bir gelenektir.
İzmir Lokmanın çok tüketilmesi ve tercih edilmesindeki sebeblerden bir tanesi kişinin Lokmayı yedikten sonra 3-5-7-9 ve daha fazlasını şişkinlik yaratmaması ve yedikçe yiyesi gelmesidir.
Diger tatlılarda 1-2-3 adetden sonra şişkinlik yaratırken İzmir Lokma bu olayıda ortadan kaldırmaktadır.
 



İzmir Lokmacı


 
Kelime anlamı arapça kökenli olan Lokma Osmanlı kültürünün 2000 yüz yıla taşınmış olduğu en fes lezzeti doyulmaz tadı ve güzel kokusu ile İzmir Lokmacı tarifi  olaraktan Ege Bölgesinde en çok tercih edilen ve dökümü yaptırılan işlemdir.
Farklı tarifler ve değişik ellerden çıkan Lokma her kez tarafından farklı farklı yapılış metotları vardır.Kimi usta hamurunu farklı kullanır kimi usta ise mayasını farklı kullanmaktadır.Her yöreye görede farklı farklı lezzetlerde hazırlanaraktan ikram edilmektedir.Ege bölgesinde özellikle İzmir halkı tarafından çok sevilen Lokma yenildikten sonra şişkinlik ve ağırlık hissini asla göstermemekle beraber yedikçe yiyesi gelir insanın.
Bümfa Lokma İzmir Lokmacısı olarak Tüm semtlerde ve cami önlerinde hastahanelerde sokak başlarında mevlütlerde,Sünnet törenlerinde ve sayısız daha bir çok hizmet alanında Lokma dökümü işlemi yapmış ve yapmaya hizla devam etmektedir.6 faklı bölgede aynı anda Lokma dökümü yaparaktan İzmir Lokmacı aranıldığında ise ilk akla gelen firmalarında başında yer almaktadır.Uzman ekip arkadaşlarımız ile Lokma dökümünü kusursuz bir şekilde tamamlayan Bümfa Lokma gün geçtikçe hIzla büyümeye ve İzmir Lokma piyasasında yerini sağlamlaştırarak güven vermektedir.Lokmasının en önemli olan tarafı ise asla bıkmadan usanmadan defalarca yeme isteği ve şişkinlik yaratmamasıdır.Tarifi ve yapılış sırrını kimseyle paylaşmayan Bümfa Lokma İzmir Lokmacı ve İzmir Lokma piyasasında en sevilen Lokmanın dökümünü yapmaktadır.Hayır dua  vesilesi olarak dökülen lokmaların her kez tarafından yenilmesi ise Dökümünü yaptıran kişininde aynı şekilde vesile olamasında aracılık hizmetide sağlamaktan memnuniyet duymaktayız.

İzmir'de Lokmacı

Kelime anlamı olarak Lokma kültürünün Osmanlıya dayanmasından günümüze uzanan İzmir'de Lokmacı 
Cami önlerinde,Hastane başlarında,Okul önlerinde,Sokak başlarında,Kapı önlerinde,Sünnet töreni öncesi
gibi bir çok hayır amaçlı dökümü yapılmaktadır Lokma dökümü.
İzmir'de Lokmacı bir çok olmasına rağmen kalite ve hijenik bir ortamda Lokma dökümü yapan firmalara
raslamak bir o kadarda zordur.Rant haline gelen ve bir an önce bitsin amacıyla iş yapan firmalara sıkça rastlanmaktadır.
Firmamız Bümfa Lokma İzmir'de hizmet vermiş olduğu bir çok müşterisinin 6 farklı bölgede eş zamanlı Lokma dökümünü hem hijenik bir ortamda yaparak hemde işini laikiyle yapmaktadır.
Güvenli bir Lokma dökümü hizmeti sağlayarak İzmir'de Lokmacı kelimesinin gerçek anlamda güven mimarı olmuştur.
Tercih sebebiniz ne olursa olsun Bizden fiyat almadan Lokma döktürmeyiniz.

Neden Lokma Dökülür

Lokma döktüren kişilerin başlıça amaçlarından bir tanesi Hayır yapmak amaçlıdır.

Yakınlarını kaybedenler ölüm yıl dönümlerinde Lokma dökümü yaptırarak her kez tarafından Hayır dua almak ve
kişilerin lokma kültürünün dinimizce daha hayırlı olmasından dolayı dökümünü yaptırmaktadır.
Lokma dökümü başka nedenlerden daha dökülmektedir.
Örnek verilçek olursa :Sünnet yapılmadan önce Lokma dökümü yapılır,Hastahane önlerinde yakınlarımızın sağlıklarına kavuştuğunda dökülür,okul önlerinde,cami önlerinde,sokak başlarında,cadde ve kalabalık insanların bulunduğu yerlerde,sevinçli bir haber aldığımızda ve daha bir çok hayır dua almak ve sevap işlemek amacıyla Lokma dökümü yaptırılmaktadır.
Lokma kültürü çok eski zamanlardan günümüze taşınan bir adetin simgesi haline gelmiş olmakla beraber her kez
tarafından sevilerek yenilen bir tatlı türüdür.Şerbetli ve sade olaraktan iki çeşit yapılış şeklide vardır.
Lokamanın diğer tatlılardan en büyük farkı ne diye soraçak olursanız Lokmadan 3-5-7-9 tane yediğinizde bıkmadan ve rahatsızlık vermeden yenilmektedir.Diğer tatlı türlerinde ise 2-3 tane yedikten sonra artık yeme isteği kalmadığını anlarsınız.Lokma hem hafif hemde kişiye ağırlık vermemekle beraber mutluluk hormonlarınıda harekete geçmesini sağlar.
Lokma yemek ve Lokma döktürmek işte bu nedenlerden dolayı her kez tarafından tercih edilmektedir.

BÜMFA LOKMA


Lokma:Bir ağız,bir yudum,bir parça yemek anlamına gelen Arapçadaki 'lukma' kelimesinden gelmiştir.Un ,maya,tuz ve şekerin birleşimiyle oluşturulan hamurun , sıvı yağda(genellikle ayçiçek yağında) kızartılıp ,şerbetle tatlandırılarak hazırlanması sonucu oluşan bu Türk tatlısı basit yapımı ile damaklarda enfes lezzet bırakarak çoğu insanın gönlünü fethetmeyi başarmıştır.Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet ile tatlandırılarak tatlı olarak yenilmesinin yanında bazı yörelerde ise şerbetsiz ve peynir ile yenilebilmektedir.Ortası delikli yuvarlak ve küre şeklinde iki tipi bulunan lokma tatlısının küre şeklinde olanına halk arasında Saray lokması denmektedir.Kaynağı Osmanlı sarayına dayanan lokma tatlısının halk arasında yaygınlaştığının en güzel göstergesi ise İzmir sokaklarıdır.İzmir şehrine hayattan bir dokunuş katan lokma tatlısı böylece İzmir'e, bugünlerde görmeyi özlediğimiz öz bir ruh vermeyi başarmıştır. Bir cadde başında,bir sokakta,bir okulda ,bir dükkan önünde,taziye evinde ,asker evinde ya da sınav kazanmış öğrenci evinde yani çoğu önemli olaylarda duyguların paylaşımı için İzmir lokma dökümünü veya İzmir lokma dağıtımını(bedava) görmek mümkündür.Böylece bir nevi paylaşım,ruhsal dayanışma ayini olarak görülen lokma dökümü ve dağıtımı kişiler arası parlak ışıklı gözlerin ,duaların,huzurlu ruhların birleşimini oluşturmaktadır.Yapımından başlanılarak ortaya çıkan manevi hassasiyet ve estetik, dağıtımına da yansır ve kısa bir süre için beyinlerden hiçbir düşünce geçmeden sadece öz olarak kalabilmenin derin mutluluğunu damaklarda ve ruhlarda yaşatır İzmir lokma tatlıları...Çok kolay bulunabilecek malzemelerle yapılan İzmir lokma tatlısı; Sevginin,mutluluğun,şükretmenin,başarının,üzüntünün paylaşımının maneviyat eşliğinde nasıl da çoğaldığının simgesidir aslında. Peki İzmir saray lokmasının farkı nedir İzmir lokmasından?İzmir saray lokması saraya girdiği için İzmir saray lokması ismini almıştır.Sarayda bir evinim kazanmış mıdır tam bilinmemekle birlikte İzmir saray lokması ,sarayda daha çok tarçın gibi baharatlar ile süslenmiştir.O zamanlardaki koşullarda İzmir saray lokmasına küre şeklini verebilmek için saray ustaları , söylentilere göre özel bir çaba sarfetmişlerdir.Tabi bugünün koşullarında makineleşme ile birlikte küre şeklini vermek bir düğme ile yapılabilir hale geldi. İzmir saray lokmasının,İzmir lokmasından farkı şekil ve baharatlarla sınırlı kalmıştır.Hazırlanışından dökümüne ve sunumuna kadarki manevi süreç kendini olabildiğince korumuştur.İzmir lokmanın yaşadığı her süreç bir ruh yaratırken kolaylıkla bulunabilecek malzemelerin birleşimini elde eden herkesin lokma ustası olabileceğini söylemek mümkün gözükse de İzmir lokma ustalarını ayırt edecek önemli ayrıntılar bulunmaktadır. Özellikle dökme ve dağıtım aşamasında bu önemli ayrıntılar İzmir'de lokma kültürünü ilk defa görecek biri için önemli yer tutar. Çünkü bir kültürün yansıması olarak ortaya çıkan İzmir lokma tatlısı ,en iyi şekilde tanıtılmalıdır. Bu yüzden lokma ustalarının hijyeni en üst seviyede tutarak o manevi duyguyu gözleriyle ,kepçesini tutuşuyla ve gülen yüzüyle etrafına yayması gerekmektedir. Somurtkan ve ruhsuz bir İzmir lokma dökümü ve sunumu kültürün yayılımını engellemek olacak ve İzmir şehrinin ruhunu da çökertebilecektir.İzmir'de iseniz ve gerçek anlamda inişler yaşadığınız bir gün geçiriyorsanız,deniz kenarına inmek için girdiğiniz sokakta kıyafetleri ,kepçesi, gözlerindeki ışıltı ve gülüşü ile sizi karşılayan İzmir lokma tatlısı ustasını selamlayın ve gördüğünüz uzun kuyruğa aldanmayıp ,sıradaki yerinizi almayı ihmal etmeyin.Belki de o gün sabrınız sayesinde elde ettiğiniz İzmir lokma tatlısı şükretmenizi sağlayacak tek neden olacak ve gün içinde yaşadığınız bütün inişler bir anda sırf o anı yaşayabildiğiniz için silinecektir. Çünkü biraz farkındalık ile İzmir lokma tatlısı sırasında şunu keşfedebilirsiniz:Üzüntüyü,stresi,umutsuzluğu yaşayan ve bu duygularla başa çıkmak zorunda olan Evren'deki tek insan değiliz aslında.Elimizde bulunabilecek şeylerle büyük farklar yaratabilir ve ışık yaymanın hazzını derinliklerde yaşayabiliriz. Bunu en iyi yansıtan ise İzmir lokma tatlısının malzemeleri ve tüm süreçleridir. Hadi afiyet olsun...

İzmir Lokma Hizmeti

Bazı şehirler vardır bir yiyecek ismi söylenince sadece o şehrin ismi kulaklarda yankılanır:Erzurum- cağ kebabı,Gaziantep- fıstığı ile nasıl akıllarda yer etmişse İzmir deyince lokma tatlısı hem damaklarda hem de gönüllerde lezzet bırakır.
Lokma :Arapça 'lukma'kelimesinden ortaya çıkmış ve bir yudum -bir ağız anlamına gelen, basit malzemelerle yani un ,tuz,şeker,maya ile hazırlanan hamurun sıvı yağda özellikle ayçiçek yağında kızartılması sonucu üzerine şerbet konularak oluşturulmuş bir tatlıdır ve bu haliyle uzun yıllardır da başında İzmir kelimesi olmadan anılmamaktadır.
Bazı yörelerde yağda kızartıldıktan sonra şerbet dökümü yapılmaz ve yanında zeytin ,peynir gibi çeşitli kahvaltılık malzemelerle ya da isteğe göre değişen garnitürlerle tüketilir. İki çeşit şekle sahiptir:İzmir saray lokması tam küre şeklinde iken genellikle sarayda tarçın gibi baharatlarla süslenmiştir. İzmir lokması ise;Ortası delikli yuvarlak şeklindedir.Türk geleneklerine doğumlarda,ölümlerde ,sünnet düğünlerinde vb etkinliklerde dökülerek ve dağıtılarak(bedava) eşlik eden İzmir lokma tatlısı bu yönüyle paylaşımın önemini en iyi şekilde vurgulamaktadır. Ayrıca da İzmir şehrinin ruhunu en iyi temsil eden yiyecek çeşidi olarak bu şehrin kültürüne karışmayı başarmıştır İzmir lokma tatlısı.Çıtır ve tatlı dokunuşuyla damaklara lezzetini bırakırken gönüllerdeki maneviyat lezzeti de ayrı bir dokunuşun temsilidir. Herhangibir saatte İzmir'in sokaklarında,caddelerinde,dükkan önlerinde kısacası İzmir lokma tatlısı dökümünün ve dağıtımının yapılabileceği her yerde İzmir lokma tatlısı bir ya da birçok haberi insanlara aktarmanın maneviyatını yaşatmak için görülebilir.İzmir lokma tatlısı dağıtımı bir ruhun aktarım etkinliği olduğu için malzemelerini bilen herkesin bu işin ustasıyım ben demesi ,dökülmesinin ve dağıtılmasının yapılmasına yetmez:İzmir lokma tatlısı ustasının; Hamuru hazırlarken ,bu hamuru kızartırken,kepçesi ile yağdaki lokmaları plastikten kaplara aktarırken ,küçücük çatal şeklindeki çubukları lokmaların üzerine yerleştirirken bir ahenk içinde olması gerekir. Bu ahenk maneviyatı içinde barındırmalı ve kişilere dağıtılırken özellikle gözlerdeki duygunun ışık yansıtarak karşı tarafa geçmesini gerçekleştirmelidir. Bu yüzden mutluluk,üzüntü,başarı paylaşımlarını İzmir lokma tatlısı döktürerek ve dağıtarak yansıtmak isteyenler usta seçiminde gönlünü bu işe kaptıran , o maneviyatı yaşadığını hissetiren kişileri seçerek yapmalıdır. Bu sayede İzmir lokma tatlısı döktüren ve dağıtımını yaptıran kişi ya da kişiler aracın, amaca uygunluğunun bütün bu süreç boyunca gerçekleştiğini görecek ve daha ayrı bir maneviyat yaşayacaktır. Sabrın sınanmasını da sağlar İzmir lokma tatlısı. Çünkü lokma döküm tezgahının önünde genellikle uzun kuyruklar oluşur ve damakta ve gönülde bıraktığı lezzeti bilen kişi o kuyrukta zamanının boşa gitmediğini düşünerek ve sabrederek bekler. Dağıtım sırası ona geldiğinde İzmir lokma tatlısı ustasının yaşadığı maneviyatı ona aktarması sonucu gönüldeki lezzetine kavuşur ve iç huzuruyla tatlısını yemeye hazırdır.Gün içindeki zamanlarının seyri ,sırf o anı yaşadığı için bile değişebilir.Böylece İzmir lokma tatlısının bir kişiye dokunuşu diğer kişilere de dokunacak ve özden gelen sevginin yarattığı maneviyat bir kez daha keşfedilecektir. Eğer ,böyle bir kültürden haberiniz yoksa ve İzmir'in herhangibir sokağında ,mahallesinde,caddesinde uzun bir kuyruk boyunca bekleyen insanlar görürseniz merak edip siz de bekleyin ve dağıtım sırası size geldiğinde soru sormanıza gerek bile kalmadan kendi tanımlarınızı oluşturacak ve nefes almanın anlamlarını çoğaltarak ilerleyecek ve belki de yaşadığınız o duygu yoğunluğunu siz de başınıza gelen bir başarıyı,mutluluğu vb kendi yörenizdeki insanlarla İzmir lokma tatlısı dökümü ve dağıtımı yoluyla, paylaşımın önemini kavradığınızı da hissederek, aktarmak isteyeceksiniz. Kolay bulunabilen malzemelerle (un,tuz,şeker,maya);Karın doyumu,kalp doyumu ,tatlı doyumu hissettiren İzmir lokma tatlısı öze kavuşmak için büyük şeyler yapmanın zorunlu olmadığını ,gerçekten isteniliyorsa içine manevi ruh katılan her şeyin amaca hizmet edebileceğini bir kez daha hatırlatır.İzmir lokma tatlısının ruhunu içeren günler sizinle-bizimle olsun...


İzmir Lokmacı


Genellikle 220 V-50 Hertz(Hz) enerji ile çalışan,7 kg hamur kapasitesine sahip,25 lt pişirme kazanı ile kilitlenebilir tekerlekler ve paslanmaz çelik gövdeden oluşan bir makineyle karşımıza çıkan öyle bir tatlı vardır ki damakta ayrı bir lezzet,gönülde ayrı bir lezzet bırakarak İzmir lokma tatlısı veya İzmir saray lokma tatlısı olarak adlandırılmanın anlamını en iyi şekliyle yaşatır.Bu tatlı Arapça 'lukma' kelimesinden dilimize 'lokma'olarak girmiştir ve İzmir lokma tatlısı veya İzmir saray lokma tatlısı olarak varlığını sürdürmektedir.İki isimle anılmasının nedeni de İzmir saray lokma tatlısının küre şekli verilerek hazırlanmasından ve sarayda genelde tarçın gibi baharatlarla dağıtılmasından kaynaklanmakta ,İzmir lokma tatlısının ise;Ortası delikli yuvarlak şekilde hazırlanmasından ve dağıtılmasından kaynaklanmaktadır.Tatlı haliyle daha çok hazırlanmakla birlikte sadece un ,tuz,mayanın karışımından oluşan hamurun sıvı yağda kızartılması sonucunda sofralarımıza koyulması ile İzmir lokma veya İzmir saray lokma olarak da bazı yörelerde kahvaltılara eşlik etmektedir.Paylaşımın en basit halini yansıtmak için döktürülen ve dağıtılan(bedava) İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısınının dökülmesini ve dağıtılmasını Ege'de ve özellikle İzmir'de herhangibir sokakta-caddede -mahallede görmek mümkündür.Sünnet düğünü,doğum günü,taziye günü gibi insanın gönlüne dokunan önemli olaylarda duyguları aktarabilmek adına döktürülen ve dağıtılan İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı bu yönüyle Türk geleneğinde yer edinmiştir ve bazı kültürlere de aktarılmıştır.Mesela Yunanca'da 'büyük loş loku mas' yani 'sen büyük bir lokmasın'anlamına gelen bir cümle bulunmaktadır. Bu da bize İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısının başka kültürlere doğru hazırlanılış ve doğru duygu aktarımları ile yansıtıldığını böylece onların da dillerinde yer edindiğini göstermektedir.İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı başlangıcından sonuna kadar, tüm sürecinde, içinde bir maneviyat barındırır. Bu yüzden de bütün bu süreçte onu en son ele ulaştırmakla yükümlü olacak ve bu sürecin farkında olarak işini yapacak bir usta gereklidir.Çünkü İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı sadece un,tuz,mayanın hamur haline getirilip sıvı yağda kızartılması sonucunda üzerine şeker ile hazırlanacak şerbetin dökümü ile oluşan ve İzmir saray lokma tatlısı makinesinin dakikada 300 adet ,İzmir lokma tatlısı makinesinin de dakikada 48 adet üreterek ortaya çıkarttığı basit bir tatlı değildir. Görülmeyen malzemeler gönül ve damak lezzetini verir İzmir lokma veya İzmir saray lokması tatlısına. Sevgi,manevi öz,doğru ruh olarak karşımıza çıkan bu görülmeyen malzemelere sahip bir usta,İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı ustası olabilmektedir.Bir caddede-,bir sokakta-bir mahallede İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı dökümü ve dağıtımı yapan usta kuyrukta sabırla-sabırsızlıkla bekleyenlerin mükafatlarını aldığı görevi ahenkle birlikte sunduğunda yerine getirmiş olacaktır.Aslında İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısı gerçek bir paylaşımın ve bütün olma halinin yansımasını ve bunun yarattığı gerçek duyguları görmek ister.Yapmak istediğini herkesin görmesi ve yapabilmesi açısından da un,tuz,şeker,maya gibi basit ve kolay bulunabilecek malzemelerle oluşmuştur. Böylece de metaların hayatlarda sadece birer araçtan ibaret olduğunu,asıl önemin amacın ta kendisi olduğunu kendi oluşumunda kullanılan malzemeler ve kendi amacı ile göstermiştir.Bir gün,İzmir'in herhangibir sokağında,caddesinde,mahallesinde doğru malzemeler ile oluşturulan ve doğru ruh (genellikle ustada) ile dağıtımı yapılan ve uzun bir kuyruk oluşturmuş İzmir lokma veya İzmir saray lokma tatlısını görürseniz ,paylaşımı yapılan haber ne olursa olsun,siz de o kuyrukta yerinizi alın ve özellikle son günlerde geri plana atılan gerçek duygularınızı tüm çıplaklığıyla yaşayın...Damak ve gönül tadınızın gerçek yaratımıyla kalın ve ilerleyin...

Lokma dökümü nedenleri
 
Lokma döktürmenin en temel sebebi hayır dua almaktır.
Dökümü yapılçak olan sebebi mevzunun nedenleri arasında en temeli ve başlıca sebebi Hayır dua
almanın yanı sırada ihtiyaç sahiplerininde bu vesileyle lokma yemesinede vesile olmaktır.
Hayır işlemi yapılırken başlıca sebeblerde göz ardı edilmemelidir.
Örnek verilçek olursa:Kişileri ayırt etmeden yaşlısında gençine,çocuğundan garibanına varın cayadek
her keze ikram edilmelidir.Bu vesileyle Lokma dökümü her kez tarafından tadına bakılıp yenilerek 
Hayır dualar allah katına yükselir.
Kimler Lokma Döktürür: Yakınlarını kaybeden ve her yıl hayır dua alamak isteyen kişiler Lokma 
Döktürür.Sünnet merasimleri öncesinde mevlut yapılırken kişiler Lokma döktürür.
Adak adanıp yerine geldikten sonra cami önlerinde,Sokak başlarında veya Halkın çok olduğu yerlerde Lokma 
Dökümü yapılır.Elim bir hastalık ile mücadele sonrasında sağlığına kavuşanlar Lokma dökmü yaptırır.
Vesilenin sebebi ne olursa olsun Allah katında hayır dualar alınmasında sebeb olan kişilerden allah razı olusun.
 
 

ANAHTAR KELİME BULUDU
 

İzmir Lokma,İzmir Lokmacı,İzmir'de Lokmacı,İzmir Lokma firmaları,İzmir Lokma Şirketleri,İzmir Lokmacısı Lokmacı,İzmir Lokma,Lokma İzmir,Lokmacı İzmir,İzmir lokma , İzmirde lokmacı, İzmir lokmacı, Lokmacı İzmir, Lokma İzmir, Karşıyaka Lokma, Karşıyakada lokmacı, Karşıyakada Lokmacı, Bornova Lokmacı, Bornovada Lokmacı, Bornova Lokmacı, Buca Lokmacı, Bucada Lokmacı, Buca Lokmacı, Hatay Lokmacı, Hatayda Lokmacı, Hatay Lokmacı, Balçova Lokmacı, Balçovada Lokmacı, Balçova Lokma, Narlıdere Lokma, Narlıderede Lokmacı, Narlıdere Lokmacı, Göztepe Lokmacı, Göztepede Lokmacı, Göztepe Lokmacı, Bayraklı Lokmacı, Bayraklıda Lokmacı, Bayraklı Lokmacı, Çiğli Lokmacı, Çiğlide Lokmacı, Çiğlide Lokmacı, Çiğli Lokma, Menemen Lokma, Menemende Lokmacı, Menemen Lokmacı

 

 



( 2430 Okunma )

Etiketler : İzmir Lokma İzmir lokmacı İzmir Lokmacı İzmir'de Lokmacı İzmir Lokma firmaları İzmir Lokma şirketleri İzmir lokmacısı