İzmir Lokma

Lokma Kelimesi 13.Yüzyılda tarif edilmiş EL-Bağdadi tarafından Kadı Lokması olaraktan gelmiştir.
Lokma un.maya,tuz,şekerle hazırlanarak hamurun sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan,şerbet ile tatlandırılarak servis yapılan bir türk yöresine ayit tatlı çeşitidir.

İzmir Lokma 2 farklı çeşiti vardır.Ortası delikli ve küre şeklinde olaraktan halk arasında küre şeklinde olan lokma çeşitine Saray Lokma denilmektedir.

İzmir Lokma yöresel olaraktan farklı çeşitleri ve yapılış uslubu vardır.Otomotik makinada ve elde yapılış şekli olaraktan lokma dökümü yapılmaktadır Lokmanın Hızlı ve bir çok kişinin İzmir lokmanın bu en fes tadından daha çok yemesi için makina ile dökülen lokmalar dahada tercih edilmektedir. Aynı eş zamanlı bir çok lokma
dökülerek bir çok kişiyede ulaşmasını sağlamaktadır.
İzmir Lokma hijyenik bir ortamda hamuru,mayası,şerbeti yapıldıktan sonra dökümü yapılmak için hazır duruma gelir.Dökümü yapılaçak olan mevkide uygun şartlar hazırlandıktan sonra Lokma döküm işlemi yapılır.200 kişilik lokma dökümünden 2000 kişilige kadar lokma dökülerekten bir çok kişinin İzmir Lokma yemesinede vesile olunmuş olur.
İzmir’in ilçelerinde Lokma dökümü hayır dua alınmak maksadıyla Cami önlerinde,Hastahane başlarında,Sokak kenarlarında veya başlarında,halka acık olan her köşede
İzmir Lokma dökümüne rastlaya bilirsiniz.
Arapça Kökeli olan ‘Lukma’Osmanlı kültürününde günümüze bırakmış olduğu bir kültür bir gelenektir.
İzmir Lokmanın çok tüketilmesi ve tercih edilmesindeki sebeblerden bir tanesi kişinin Lokmayı yedikten sonra 3-5-7-9 ve daha fazlasını şişkinlik yaratmaması ve yedikçe yiyesi gelmesidir.
Diger tatlılarda 1-2-3 adetden sonra şişkinlik yaratırken İzmir Lokma bu olayıda ortadan kaldırmaktadır.