İzmir'de En ucuz Lokma

İzmir'de En ucuz Lokma dökümü Bümfa Lokma farkıyla dökülür.
 

Lokma denilince ilk önce akla İzmir lokması ardında saray lokması gelmektedir. Peki bu ikisi arasında nasıl bir fark vardır. Tek farkları şekilleri desek doğru olur. İçerik de hiçbir değişiklik olmamasına rağmen sadece verilen şekiller farklıdır. İzmir lokma küçük bir simit şeklinde sunulurken saray lokması küre şeklinde sunulmaktadır.
Oldukça pratik olan İzmir lokması tarifini herkes kolaylıkla uygulayabilmektedir.
Osmanlı saraylarında yapılan bir tatlı olan İzmir lokma, günümüze kadar gelmiştir. Çeşitli yörelerde farklı şekilde uygulansa da, isminden de anlaşıldığı gibi en çok ege yöresinde İzmir’de bir kültür haline gelmiştir. Bazı yörelerde şerbetsiz olarak aynı pişi gibi hazırlanıp peynirle de yenilmektedir. 
İzmir lokması, un, şeker, maya ve tuzdan yapılmış ve şerbetlenip sunulan bir Türk tatlısıdır. İçeriğine bakıldığında çok ağır bir tatlı olduğu düşünülebilir ancak yapmasının pratik olduğu gibi bir o kadar da hafif bir tatlıdır. 
Gelelim bu pratik tatlının tarifinin nasıl yapıldığına
İzmir lokma tarifinin hamuru için gerekli olan malzemeler;
4 su bardağı ılık su
6 su bardağı un
Bir paket yaş maya bir tatlı kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
Kızartmak için yeterince yağ
Şurubu için gerekli olan malzemeler;
2 su bardağı su
2.5 su bardağı şeker 
Yarım limon suyu
İzmir lokması tarifinin yapılışı;
Hamurumuz için 6 su bardağı unu eleyip bir kaba koyuyoruz. Ortasını açıp, açtığımız deliğe yaş mayayı ve ılık suyumuzu ekliyoruz. Suyun ılık olması mayayı eritmek için gereklidir. Ne çok sıcak su ne de çok soğuk su kullanmayınız. Geri kalan malzemeleri de koyup karıştırmaya başlıyoruz. Elde ettiğimiz hamurun pürüzsüz olması gerekmektedir. Hamurumuz istediğimiz kıvama gelince bir saat kadar mayalanmaya bırakmalıyız. Mayalanması için üstünü bir örtüyle kapatıp ılık bir yerde 1 saat kadar bekletmelisiniz. 
Hamurumuz mayalanırken İzmir lokması şerbetine geçebiliriz. Şerbeti yapmak da hamuru yapmak gibi oldukça kolay bir tarif. Uygun bir tencere seçip içine 2 su bardağı suyumuzu ve 2.5 su bardağı şekerimizi ekliyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırıyoruz. Şekerin iyice erimesi gerekmektedir. Şerbetimiz kaynamaya başlayınca yarım limon suyunu da ekleyi bir 6 – 7 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz.
1 saatin ardından mayalanmış olan hamurumuza şekil verip kızartma aşamasına geçebiliriz. İzmir lokması tarifimiz neredeyse hazır durumda. Bu noktada yapmanız gereken elinizi yağlayıp hamurdan ufak yuvarlaklar koparmak ve elinizde küçük bir simit şeklini vermek eğer elinizi yağlamadan yaparsanız düzgün şekil veremezsiniz ve hamur elinize yapışır. Bu yüzden ellerinizi yağlayıp şekil vermelisiniz. Şekil vermeye başlamadan önce ocağın altını yakıp yağınızı kızartmaya başlamalısınız. Tamamen kızgın olan yağın içinde kızartmanız gerekmektedir.  Hamurlarınızı önlü arkalı olacak şekilde güzelce kızartın. Kızartırken dikkat edeceğiniz nokta bu hamur oldukça kolay kızaracaktır. Pembeleşince hemen çevirmeli ve ocaktan almalısınız. Eğer gereğinden uzun süre bekletirseniz, kolayca yanacaktır. 
Hamurlarımızın hepsini kızarttıktan sonra şerbetleme aşamasına geçebiliriz. Kızarttığımız izmir lokmalarını şerbetin içine atık 1.5 – 2 dakika kadar bekletiyoruz ve sunum tabağına alıyoruz. Eğer ki yaptığınız şerbet fazla geldiyse İzmir lokmasının üzerine dökebilirsiniz. Daha çok şerbetli olur ve daha uzun süre şerbet içinde kalacağı için şerbeti daha çok içine alacaktır. Klasik İzmir lokması tarifiniz hazır afiyet olsun. Eğer misafirlerinize klasik sunumdan ziyade daha farklı bir şeyler yapmak isterseniz. Lokmaların üzerine toz tacın veya Hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz. Şimdiden çok güzel olduğuna eminim afiyet olsun.
 

 




Etiketler : İzmir Lokma İzmir Lokmacı İzmir'de Lokmacı İzmir Lokma firmaları İzmir Lokma Şirketleri İzmir Lokmacısı Lokmacı İzmir İzmir En Ucuz Lokma