Lokma İzmir

Efsane bir Türk tatlısı olan İzmir lokması, kolay yapılışıyla ve bir o kadar da hafif oluşuyla en çok tercih edilen tatlılar arasındadır. 
İzmir lokması tarifinde, un, maya, şeker ve tuzdan yapılan bir hamur işinin şerbetle tatlandırılıp sunulmasıyla yapılan bir tatlıdır. İzmir lokmasının tarihine bakacak olursak Osmanlı saraylarına kadar dayandığını görüyoruz.  Osmanlıdan günümüze kadar değerini koruyan İzmir lokması birçok yörede farklı uygulamalarla yapılmaktadır. Çeşitli baharatlarla sunulmasının yanında, şerbetlenmeden de yenilebilen bir tatlı olmasıyla çeşitliliğini korumaktadır. 
İçeriğinden ötürü ağır bir tatlı olarak düşünülse de, sanıldığının aksine çok hafif bir tatlıdır. İsminden de anlaşıldığı gibi İzmir yöresiyle bütünleşmiş olan İzmir lokma, çeşitli dini günlerde, düğünlerde, cenaze ve kandillerde İzmir halkıyla birleşen enfes bir tatlıdır. İzmir’de İzmir lokması yapan, bu tarz günlerde kişilerin hayır işlerini yapan birçok şirket de bulunmaktadır. İzmir’de bir kandil gününde neredeyse her sokağın başında İzmir lokma tezgahı görebilirsiniz. İzmir lokmalarını yemek için bir ücret ödemenize de gerek yoktur. Tek yapmanız gereken sıraya girip o enfes tadı tatmaktır. 
Pratik bir yapım aşamasının olduğunu söylemiştik şimdi bir bakalım İzmir lokması tarifimiz için neler gerekmektedir ve nasıl yapılması gerekiyor.
İzmir lokması için gerekli olan malzemeler;
Hamuru için gerekli olan malzemeler;
- 6 bardak un
- 1 paket yaş maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 4 su bardağı su
Şerbeti için gerekli olan malzemeler
- 2.5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Kızarmak için ise
- Yeterince yağ
Gelelim İzmir lokması tarifimizin yapılışına;
Öncelikle hamurumuzu yapmaya başlayalım. Derin bir karıştırma kabının içerisine 6 bardak unu eleyerek koyalım. Elemek önemli hamurumuzun pürüzsüz bir hal alması için dikkat edilmeli. Unumuzu eledikten sonra ortasına küçük bir delik açıyoruz ve yaş mayamızı koyuyoruz. Mayamızı eritmek için suyumuzu ekliyoruz ama suyumuzun kesinlikle ılık olacak. Ilık olmadığı takdirde mayamız güzelce erimeyecektir buda hamurunuzun kusursuz olmasını engelleyen bir faktör olacaktır. Mayamızı da erittikten sonra hamurumuzu güzelce karıştırıyoruz. Koyu bir kıvam alması gerekiyor ve kesinlikle pürüzsüz olması gerekiyor. İstediğimiz kıvama gelen hamurumuzun üstünü kapatıp bir saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Üstünü kapatacağınız örtünün nemli ve ılık olması mayalanma işleminin daha iyi olmasına yardımcı olacaktır. Hamurumuz mayalanırken şerbetimizi yapmaya başlayabiliriz. İzmir lokma şerbeti için uygun bir tencerenin içine 2 bardak suyumuzu koyuyoruz. Üzerine 2.5 su bardağı şekeri ekleyip ocağın altını harlı bir şekilde açıyoruz. Şerbetimiz kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp, yarısını kestiğimiz limonun suyunu şerbetin içine sıkıp biraz daha kaynatıyoruz. Ardından ocağın altını kapatıp şerbetimizi soğumaya bırakıyoruz. Buzdolabına koymayın kendi halinde soğumaya bırakın. 
Hamurumuz mayalanıyor, şerbetimiz soğuyor İzmir lokması tarifini tamamlamamıza çok az kaldı.
1 saat kadar beklemiş ve güzelce mayalanmış hamurumuzu şekillendirip kızartma işlemine geçebiliriz. 
Öncelikle bir kızartma tavasına yetecek miktarda yağ koyuyoruz. Bir su bardağı kadar yağ yetecektir.  Yağımızı kızdırırken hamurumuza şekil vermeye başlayabiliriz. Simit şeklinde İzmir lokması yapacaksak ellerimizi yağlayıp ceviz büyüklüğünde bir hamur koparıp elimizde şekil veriyoruz. Şeklimizi verdikten sonra kızgın yağa atıp önlü arkalı olacak şekilde pişiriyoruz. Hemen pişeceği için dikkatlice takip edip pembeleşince hemen almalıyız. Kızartma işlemini de başarıyla tamamladıktan sonra, lokmalarımızı şerbetleyebiliriz.
Hazırladığımız lokmaları şerbetin içinde birkaç dakika kadar beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
 

İzmir Lokmanın her şekilde ve ebatta Lokma dökümü yapılır.
Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda dökümü  yapılçak olan Lokmanın Ebatlarını ve ölçülerini siz belirleye bilmektesiniz.
Standart ölçülerin haricinde ister İzmir Lokma, ister İzmir saray Lokmanın Kaç kişiye ve hangi ebatlarda dökülmesine karar vererekten döküm işlemi belirlediğiniz alanda yapılmaktadır.




Etiketler : İzmir Lokma İzmir Lokmacı İzmir'de Lokmacı İzmir Lokma firmaları İzmir Lokma Şirketleri İzmir Lokmacısı Lokmacı İzmir Lokma İzmir İzmir En Ucuz Lokm