İzmir Saray Lokma

Türkiye’de belirli yörelere göre sunuş farklılığı gösteren bir hamur işi olan lokma, şerbet ile tatlandırılıp servisi yapılmaktadır. 
Küre şeklinde olabilen lokma tatlısı aynı zaman da ortası delikli yuvarlak bir biçimde de sunumu yapılmaktadır. Küre şeklinde olan lokma halk içinde Saray Lokması olarak da bilinip tüketilmektedir. Tarihi Osmanlı mutfağına kadar dayanmakta olan lokma halk arasında yaygın bir biçimde tüketilmektedir. Ancak öyle bir memleketimiz vardır ki vazgeçilmezlerinden olmuştur lokma. İzmir kültürünün olmazsa olmazı haline gelmiş olan lokma bu vazgeçilmezliğinden dolayı İzmir Lokması olarak da bilinmektedir insanlar arasında. İzmir’de dini günlerde, mevlitlerde veya hayrına herhangi bir köşe başında dağıtıldığına tanık olabilirsiniz İzmir Lokma’nın. İzmir Lokması tarifi ise oldukça basit malzemelerden yapılmaktadır. Ancak birkaç da püf noktası vardır benzersiz lezzetine ulaşabilmesi için.
Son derece basit malzemelerden yapıldığı düşünülse de lokma en lezzetli ve mükemmel halini Ege Bölgesi’nde İzmir Lokma adıyla almıştır. Sadece dini günlerde değil, iş yeri açılışlarında, ölen bir kişinin arkasından dağıtıldığında, sünnet düğünlerinde dağıtıldığında veya nişanlarda da dağıtıldığında İzmir Lokması’nın eşsiz lezzetini tatmanız mümkün olabilir. Lokmanın dağıtılmasında ki amaç ise sadece tadına insanlar tarafından bakılması değil, aynı zamanda tadına bakan kişiden de hayır olarak dağıttıran kişiye bir dua ederek manevi desteğini alabilmektir. Şimdi ise gelelim bu güzel lezzetin, İzmir Lokması tarifine.
Dediğim gibi malzemeleri oldukça basit ve şu şekilde;
2 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz maya, 1 su bardağı su, 1 adet yumurta ve toz mayayı eritmek için 1 tatlı kaşığı toz şeker ve yarım su bardağı ılık su.
Hamurunu hazırladık. Şimdi ise kızartırken ve kızarttıktan sonra şurubunu ekmek için hazırlarken kullandığımız malzemelere bir bakalım.
1 su bardağı sıvıyağ kızartmak için yeterli olacaktır. Şurup için ise; 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ideal bir orandır.
İşte bütün bu malzemelerden sonra hazırlanışı ise şöyle;
Öncelikler toz mayayı şekerli ılık suyumuzun içerisine ekleyip 10 dakika gibi bir sürede mayanın kabarıp kıvama gelmesini bekleyelim. Bu arada hamur için de genişçe bir kap ayarlayıp içerisine unumuzu eleyelim ve üzerine tuzumuzu da ekleyelim. Unun içerisine artık kabarmış bir hal alan sulu mayamızı, yumurtamızı ve bir su bardağı suyu ekleyerek karışımımızı tamamlayalım. Hazırladığımız bu karışımı bir çatal yardımı ile çırpalım. Bu çırpma işleminin sonunda muhallebi kıvamında, cıvık ve sulu bir kıvam tutturmuş olmamız gerekir. Bu kıvamı yakaladıktan sonra hamurumuzu mayalanması için 30 dk dinlenmeye bırakalım. 
Hamurumuz bir tarafta dinlenirken bu sırada şurubumuzu hazır edebiliriz. Su ve toz şekeri beraber karıştırıp ateşin üzerine koyalım. Orta dereceli bir ateşte şeker iyice eriyip şurup koyulaşıncaya kadar ateş üzerinde tutmaya devam edelim. İstediğimiz koyuluğa ulaşınca içerisine limon suyunu da ekleyelim.
Mayalanan hamurumuzdan bir parça avucumuzun içine alırken bir yandan da tavaya yağımızı ekleyip kızdıralım. 
Mayalanan hamuru avucumuzun içinde sıkalım ve avucumuzun üstüne çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru bir tatlı kaşığı yardımı ile alıp kızgın yağa atalım. Bu arada hamurun yapışmaması için kaşığımızı da yağlamayı unutmayalım. Bu şekilde tavamıza hamurları bırakıp dolduralım. Hamurlarımızı kızartırken de tavamızı sallayarak kızartma işlemini doğru bir biçimde gerçekleştirelim. Daha sonra kızaran İzmir Lokma’mızı şerbetleyelim. 
Artık sunumunu gerçekleştirebileceğiniz İzmir Lokması’nı tadabilir, komşularınızla İzmir Lokması tarifini paylaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
 




Etiketler : İzmir Lokma İzmir Lokmacı İzmir'de Lokmacı İzmir Lokma firmaları İzmir Lokma Şirketleri İzmir Lokmacısı Lokmacı İzmir Lokma İzmir İzmir En Ucuz Lokm