İzmir'de Lokmacı

İzmirde Lokmacı
 
Yüz ölçümü ve yaşam alanı olarak sahil kesimiyle Türkiyenin inciside denilecek bir şehir olan İzmir Yaşlısından gencine,Büyügünde küçüğüne kadar her kez tarafından göz kamaştıran bir şehirdir izmir.
İzmir halkı Lokma dökümü yaptırmayı ve hayır dua almayı çok önemser.Özel günlerde kişilerin hayır duasını almak ve geleneklerinin devamını sağlatmakamaçlı İzmirde lokma döktürmü yaptırırlar.
Genel bakış açısıylada Lokma dökümü her köşe başında,cami önlerinde,hastahane önlerinde,halka açık alanlarda,sünnet merasimleri öncesinde ve daha bir çok amaç doğrultusunda kişilerin hayır yapmak amaçlı döktürdükleri bir işlemdir.
İzmirde Lokmacı arandığında bir çok firma ile karşı karşıya kalmanız normaldir.
Nedenleri ise her kez tarafından sevilen Lokma usta ellerden ve alanında uzman olan kişilerin bu işi gerçek anlamda laikiyle yapmasından kaynaklanır.
Her kez İzmir Lokma yapmayı farklı tariflerle yaparaktan bu enfes lezzetin doyulmaz tadını izmir halkına ikram etmektedir.
Her usta kendisine has hamuru gene kendisine has pişirme uslubuyla bu lezzetin bir mimarı olurlar.
En önemli dikkat edilmesi gereken ne diye soraçak olursanız ise hamurun kıvamını yakalayıp pişirme zaman dilimini yakalamaktır.
Maksat Lokma dökmek değil maksat lokmanın gerçek tadının doyulmaz lezzetini defalarca yenmesini sağlamaktır.
Bümfa Lokma Olarak biz İzmirde lokmacı kelimesinde ve tüm bölgelerde ( Bornova Lokmacı,Buca Lokmacı,Karşıyaka Lokmacı,Hatay Lokmacı,
Bostanlı Lokmacı,Narlıdere Lokmacı,Balçova Lokmacı,Urla Lokmacı,Çeşme altı Lokmacı,Bayraklı Lokmacı,Karabağlar Lokmacı,Gaziemir Lokmacı ve tüm bölgelerde aynı anda 
eş zamanlı Lokma dökümü Hizmeti sağlamaktadır.
Lokma denilince akla ilk önce İzmir lokması gelir. İzmir lokma, un, maya, tuz ve şekerden yapılan ve şerbetle sunulan bir hamur işi tatlıdır. İzmir lokmasının tarihine baktığımızda Osmanlıya kadar dayanan geçmişi vardır. İzmir lokma o zamanlardan günümüze pratik yapılışı ve hafifliğiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yerini almıştır.
İçerisinde unu, şekeri içeren ve yağda kızartılarak yapılan bir tatlının ağır olduğunu düşünebilirsiniz fakat İzmir lokma şaşılacak derecede oldukça hafif bir tatlıdır.
Lokma Türkiye’nin birçok yerinde yapılan bir tatlıdır. Yöreden yöreye farklılık göstermesi de doğaldır. Bazı yörelerde kızartıldıktan sonra şerbetlenmeden peynirle beraber yenilmektedir. Bazı yörelerde ise, İzmir lokmanın üzerine tarçın veya hindistan cevizi gibi çeşitli baharatlar serpilerek sunulmaktadır. Tabi bu sizin damak zevkinize uygun olarak çeşitlendirmeye açık bir durumdur. 
İsminden de anlaşıldığı gibi İzmir lokma, İzmir için ayrı bir kültür oluşturmaktadır. Bayramlarda, kandillerde, çeşitli dini günlerde İzmir’de her sokakta lokma dağıtan kişiler görebilirsiniz. Lokma makinalarını kaldırımlara kuran insanlar ücretsiz olarak halka İzmir lokması dağıtmaktadır. İzmir’de kültür haline gelmiş bu durumdan halk oldukça memnun durumdadır. İzmir deki hemen hemen her lokantada lokma makinası bulunmaktadır. Hiçbir şekilde el değmeden ve oldukça pratik bir şekilde İzmir lokma yapmak mümkündür.
İzmir lokma tarifi için gerekli olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
İzmir lokma hamuru için;
2 su bardağı un
1 kahve fincanı su ( suyun ılık olması gerekiyor )
1 su bardağı su
5.5 gram kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bir çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
İzmir lokması şurubu için gerekli olan malzemeler;
2 su bardağı su
2.5 su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu
Kızartmak için;
Sıvıyağ
İzmir lokması tarifine öncelikle şerbeti yaparak başlayalım. Uygun bir tencere içerisine 2 su bardağı suyu ve 2.5 su bardağı şekeri koyup ocağın altını harlı bir şekilde yakıyoruz. Şeker iyice eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynamaya başlayınca limon suyunu da ekleyip yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte karıştırıp altını kapatıyoruz. Hazırladığımız şerbeti soğumaya alırken hamurumuzu yapmaya başlayabiliriz. Mayayı, şeker ve bir fincan ılık su ile güzelce eritiyoruz. Unu derin bir karıştırma kabına eleyerek koyuyoruz. Unumuzun ortasını küçük bir delik gibi açıyoruz. Açtığımız deliğe mayayı ekleyip üzerine un serpiyoruz ve 10 dakika kadar beklemeye bırakıyoruz. Ilık bir ortamda kabaran hamurun tekrar ortasını açıyoruz. Ortasını açtığımız hamurun içine yumurta ve 1 bardak suyu ekleyip güzel bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hazırladığımız hamur ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır. Hamurumuzu hazırladıktan sonra üzerini güzelce kapatıp, yarım saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerini kapattığınız bez ya da örtünün nemli olması daha iyi mayalanmasına ve kabarmasına yardımcı olacaktır.
Hamurumuz dinlendirdikten ve güzelce mayalandıktan sonra, tavaya yeterli miktarda yağ koyup kızdırıyoruz. Yağlı bir kaşık yardımıyla küçük toplar koparıyoruz hamurumuzdan ve kızartıyoruz. Eğer simit şekilli yapmak istiyor iseniz ellerinizi yağlayıp elinize aldığınız hamuru şekillendirebilirsiniz. Eğer simit şeklinde yapacaksanız hamuru kızartırken arkalı önlü kızartmanız gerekmektedir. Çok çabuk kızaracağı için yakmamaya özen göstermelisiniz, pembeleşince hemen almalısınız. Hamurumuzun hepsini kızarttıktan sonra, daha önceden hazırladığımız ve soğumaya bıraktığımız şerbetimizin içine kızarttığımız hamurları daldırıp birkaç dakika bekledikten sonra çıkartıyoruz. Bütün hamurlara aynı işlemi yaptıktan sonra İzmir lokması servise hazır durumda ve İzmir lokması tarifini başarıyla uygulamış bulunmaktasınız. Şimdiden afiyet olsun
 




Etiketler : İzmir Lokma İzmir Lokmacı İzmir'de Lokma İzmir Lokmacısı İzmir Lokma firmaları İzmir Lokma Şirketleri Lokma İzmir Lokmacı İzmir Lokmacım İzmir