İzmir Lokmacı

İzmir lokması uzun süredir Türk damak tadında yer eden bir tatlıdır. Son derece basit malzemelerden yapılabilen ve oldukça hafif olan bu tatlı en çok tercih edilen tatlılar arasında yer almaktadır. 
İzmir lokma, un, maya, şeker ve tuzla hazırlanan hamurun kızartılması ardından ise şerbetlenip servis edilen bir Türk tatlısıdır.
Ortası delikli, yuvarlak şekilde yapılır. Küre şeklinde yapılanı da vardır. Küre şekilli olana halk arasında saray lokma denir. 
Yapılışı farklı yörelerde farklı şekillerde de yapılabilmektedir. Örneğin bazı yörelerde şerbetlenmeden peynirle beraber de tüketilir. 
Lokmanın kökeni Osmanlıya kadar inmektedir. Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bu hafif tatlı. Türk toplumunda en çok tercih edilen tatlılar arasında yerini almış bulunmaktadır. 
Adından da anlaşıldığı gibi İzmir lokması, İzmir kültürüyle bütünleşmiş bir tatlıdır. İzmir de çeşitli özel günlerde, kandil ve bayramlarda neredeyse her köşe başında İzmir lokma bulabilirsiniz. Bunları satın almanız gerekmez sadece sıraya girip hiçbir ücret ödemeden yemeniz yeterlidir.
İzmir’de birçok yerde lokma makinesi de bulunmaktadır. Hiçbir şekilde el değmeden ve oldukça pratik şekilde hazırlanan İzmir lokmalarını her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Yağda kızartılması ve şerbetle sunulması ağır bir tatlı izlenimi bıraksa da İzmir lokması şaşırılacak derecede hafif bir tatlıdır. Aynı zamanda yapılışı da bir o kadar kolaydır.
İzmir lokması tarifi;
Hamuru için gerekli olan malzemeler;
- 6 su bardağı un
- 1 paket yaş maya
- 4 su bardağı su ( su ılık olacak )
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
İzmir lokması tarifi şerbeti için gerekli olan malzemeler;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Kızartmak için:
- Yeteri kadar sıvı yağ
İzmir lokmasını hazırlamaya önce şerbetten başlayalım.
Şerbeti hazırlamak için orta boy büyüklüğe sahip bir tencerenin içine 3 su bardağı suyu koyalım. Suyun üstüne 3 su bardağı şekeri ekleyip yüksek ateşte şekerler iyice eriyene kadar karıştıralım. Kaynamaya başladıktan sonra sıktığımız yarım limonun suyunu ilave edip kısık ateşte bir 10 dakika kadar daha kaynatalım.  Ardından tenceremizin altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Şerbetimiz soğurken İzmir lokması tarifimizdeki hamuru yapmaya başlayabiliriz. İzmir lokması hamuru için büyük bir karıştırma kabının içine 6 bardak unu eleyerek koyuyoruz. Ardında ortasını açarak yaş mayamızı koyuyoruz. Mayamızı ılık su yardımıyla eritiyoruz. Üstüne şeker ve tuzumuzu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bu noktada pürüzsüz bir hamur hazırlamak oldukça önemli oluyor. Hazırladığınız hamur koyu bir kek kıvamında olmalıdır. Hamurumuzu hazırladıktan sonra üstünü güzelce kapatıp mayalanması için bekletiyoruz. 1 saat kadar bekletmek yeterli olacaktır. 
1 saat sonunda güzelce mayalanan ve kabaran hamurumuzu güzelce karıştırıyoruz. Ardından yağladığımız elimizle hamura şekil verip kızgın yağın içinde arkalı önlü olarak pişiriyoruz. Elimizi yağlamamız önemli çünkü hamurun elimize yapışmasını ve daha düzgün şekil vermemizi sağlayacaktır. Eğer ki düzgün bir şekil vermekle uğraşmak istemiyorsanız. Yağa batırdığınız kaşıkla hamurunuzu kopartıp kızartma tavasına atabilirsiniz. İzmir lokma hamuru çok çabuk kızaracaktır. Bu yüzden uzun süre beklemeden sadece pembeleşene kadar arkalı önlü kızartın. 
Kızaran lokmalarımızı daha önceden hazırladığımız ve soğumuş olan şerbetimizin içine daldırarak yaklaşık 2 dakika kadar bekletelim. Ardından servis tabağımıza alabiliriz. İzmir lokma tarifimizi başarıyla hazırlamış bulunmaktasınız. Afiyet olsun. Her yörede farklı servis edildiğini söylemiştik, İzmir lokmasının üzerine tarçın veya Hindistan cevizi serperek de servis edilebilir. 
 




Etiketler : İzmir Lokmacı İzmir Lokma İzmir'de Lokma İzmir Lokmacısı İzmir Lokma Firmaları İzmir Lokma Şirketleri Lokma İzmir Lokmacı İzmir Lokma dökümü İzmir